FAQ items aan het laden...

Waarom de Wereldwinkel zal innoveren of sneven

ELST/ARNHEM – Voor wereldwinkels in de regio Arnhem is het erop of eronder: ze verdwijnen of ze vinden zichzelf opnieuw uit.

In Ede is hij al dicht, net als in Duiven en Huissen. En op 1 december volgt de vestiging in Dieren. Heeft de Wereldwinkel, de winkel waar je ‘eerlijke producten’ koopt uit de Derde Wereld, zijn langste tijd gehad? In 2012 waren er in Nederland nog vierhonderd wereldwinkels, nu zijn het er minder dan driehonderd. Of is er toch nog hoop?

Jacqueline Scheer is in de Wereldwinkel in Arnhem in de weer met geitenleren tassen uit Mali, terwijl haar collega Trudie Duyndam bronzen beelden schikt uit Burkina Faso. Ze kijken op van de vraag of het slecht gaat met de wereldwinkel. ,,Nee, helemaal niet, hoezo?’’

‘Mooie geschenken’

Wereldwinkel Arnhem is een van de wereldwinkels die de weg naar de toekomst gevonden lijken te hebben. De zaak aan de Kortestraat heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld tot ‘mooie cadeauwinkel’, zoals de dames het zelf zeggen.

Natuurlijk zijn de vanouds bekende speelgoedautootjes van blik, de dagboekjes en de wierookstokjes er nog altijd te vinden. Maar daarbij hebben zich duurdere producten gevoegd als de geitenleren tassen, Mexicaans keramiek, serviesgoed en prachtig vormgegeven tassen van gerecycled materiaal. ,,Wil je iemand een mooi geschenk geven, dan vind je bij ons een breed assortiment’’, zegt Scheer.

Koffie, thee en chocola zijn er nog wel, maar in kleine hoeveelheden. ,,De marge erop is klein. Bovendien vind je fairtradeproducten tegenwoordig in elke supermarkt.’’

Wereldwinkel Arnhem is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met de wereldwinkels in Velp, Oosterbeek, Elst en Renkum. Alle vijf willen ze dezelfde kant op: die van de betere cadeauwinkel. Ze hebben allemaal ook de banden verbroken met de Landelijke Vereniging voor Wereldwinkels, die in opspraak is gekomen vanwege het niet vergoeden van cadeaubonnen.

,,Een stroperige club waaraan we wel contributie betaalden, maar waar niets van de grond kwam’’, zegt Scheer. De vijf hebben nu een gezamenlijk logo gemaakt en een gezamenlijke huisstijl. Op het gebied van pr, website en deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers werken ze samen. Dat die vrijwilligers nog altijd vrouwen van rijpere leeftijd zijn, ontkennen ze niet. Er zijn er nog genoeg. ,,Door de winkels weer toekomst te geven, denken we vrijwilligers te kunnen blijven vinden.’’

‘Toch een ander dorp’

Het kan ook anders gaan. De wereldwinkel van Dieren gaat op 1 december dicht vanwege een gebrek aan vrijwilligers en een gebrekkige omzet. ,,Het is de laatste jaren steeds minder geworden’’, zegt voorzitter Aly Wolsink.

Vanwege de gevorderde leeftijd van de meeste vrijwilligers lukt het niet meer de draai naar de luxere cadeauwinkel te maken. ,,Als dat al zou lukken’’, zegt Wolsink. ,,Dieren is toch een ander dorp dan Velp en Oosterbeek, waar de inkomens gemiddeld hoger zijn. In Arnhem lukt het ook, door de omvang van de stad. Maar bij ons niet.’’

Snel minder

In het samenwerkingsverband van vijf is Renkum de enige die achterblijft. Bij de wereldwinkel is al jaren geen penningmeester meer en de voorzitter wil stoppen. ,,We zitten in de Dorpsstraat, maar daar staan veel winkels leeg’’, schetst bestuurslid Annette Wolff de situatie.

Ook in Renkum is het gemiddelde inkomen niet hoog, waardoor de draai naar een hoger segment moeilijk te maken is. ,,De verkoop is de laatste jaren snel minder geworden, waardoor ook ons inkoopbudget beperkt is’’, zegt ze.

De weg naar de toekomst is hier bepaald nog niet gevonden. In Renkum blijft het spannend.

Dit bericht komt van https://www.gelderlander.nl.

PRODUCTEN WERELDWINKEL ELST

Share This Post

2024-04-14T17:31:45+00:00
Ga naar de bovenkant